Cara Nak Buat Telur Itik Masin
Cuma pakai cuka dan garam dan takkan mengotorkan dapur. Masukkan 1 kg garam kasar dan air ke dalam periuk.
Pin On Hariharimasakmakan Blogspot Com
Ketepikan untuk menyejukkan sepenuhnya.
. Kalau yelur ni kita rebus cara nak makan dia. Arahan Tuang air dalam periuk dan masukkan garam. Tapis air garam bagi mendapatkan air garam yang betul-betul bersih tanpa kekotoran sampingan.
Kalau agak-agak belum cukup masin simpan lagi untuk tempoh 2-3 hari sebelum dikeluarkan. Masukkan telur itik ke dalam bekas dan tuangkan air garam yang dimasak. 3Kemudian letak dalam bekas peram dan 2 minggu atau 10 ke 16 hari.
Masak hingga mendidih dan garam larut. Rasanya memang sama macam telur itik. Apabila sudah sejuk air dalam suhu bilik barulah tuang air itu ke dalam bekas bersama telur itik yang sudah siap dibasuh bersih dan dilap kering.
Bila dah cukup tempohnya test dulu. Telur itik Cuka Garam halus Bekas. Kemudian rendam dengan cuka selama 2 minit.
Kemudian rendam dengan cuka selama 2 minit. Setelah dirasakan sejuk tuangkan air garam tu ke dalam bekas. Letak dalam bekas dan peram selama dua minggu atau 16 hari.
Tuang air garam yang telah sejuk pastikan benar-benar sejuk. 5 Cara Buat Ikan Kering Homemade Senang Tapi Padu Bidadari My. Masak air dan garam dengan api perlahan sehingga garam larut dan likat.
Kalau belum cukup masin boleh tambah 34 hari lagi. Ikuti cara penyediaan membuat telur masin yang cukup mudah. Inilah hasilnya selepas 2 minggu Selamat mencuba uols.
Nak buat pun menggunakan bahan-bahan yang mudah. Basuh telur sehingga bersih dan keringkan. MOnya pula begini Memula tu jerang garam dengan air sampai mendidih.
Pastikan telah betul-betul sejuk ya. Biarkan air tadi sejuk. Telur akan terapung bila dalam air garam.
Jadi anda perlu meletakkan kain tisu atau bubble wrap di atas kalau boleh bahan plastik ye. Setelah itu lap dengan kain dan simpan dalam peti sejuk. Sukatan air tu biar sama paras dengan garam.
Bila dah larut tutup api dapur dan biarkan air garam tu menyejuk dengan sendiri. Biar sehingga sejuk atau semalaman. Kemudian padamkan api dan biarkan air garam menjadi sejuk sepenuhnya.
Haluskan kuning telur bebek dan campurkan dengan sarden. Mudah je caranya nah kami kongsikan. Masak sehingga garam larut.
Masukkan telur itik satu-persatu. Letakkan 10 biji telur yang telah dibasuh dan dikeringkan dalam bekas. Satukan garam dan air.
Jom lihat cara-caranya di bawah. Paling best kita guna telur ayam saja. Susun telur didalam bekas yang bersesuaian.
Memula tu jerang garam dengan air sampai mendidih. Pastikan paras air menutupi telur itik. Cara masak tu ikut kita.
Ni lah hasil selepas 2 minggu. Tuangkan air masin yang telah disejukkan sehingga menutup semua telur. Masukkan telur itik ke dalam botol dan tuangkan air garam yang telah dimasak tadi.
Bila dah larut tutup api dapur dan biarkan air garam tu menyejuk dengan sendiri. Setelah 2 minggu boleh try rebus dulu. 2Selepas itu gaulkan dekat garam halusPastikan selaput telur sepenuhnya dengan garam.
Seterusnya gaul telur tadi dengan garam halus hingga rata. Masak air garam dan daun pandan hingga betul-betul mendidih dan sejukkan pastikan betul-betul sejuk iya. Setelah dirasakan sejuk tuangkan air garam tu ke dalam bekas.
Ikut la kita nak korek keluar isi telur masin tu pun boleh guna sudunak biar isi telur dalam tu pun boleh. Hasilnya tetap sama macam telur itik. Tutup kemas-kemas dan jeruk lebih kurang 2 minggu 14-15hari.
Telur itik dibasuh bersih dan dikeringkan. Inilah hasilnya selepas 2 minggu Selamat mencuba uols. Sebagaimana perkongsian Suzana Shaem ini boleh jadi panduan.
Masukkan telur ayam gred B ke dalam bekas yang. Jadi apa kata kita cuba buat sendiri telur masin ni. Untuk simpan stok telur yang dah cukup masin keluarkan telur dan basuh dengan air.
Didihkan air dan kacau sehingga garam larut sepenuhnya. Letak dalam bekas dan peram selama dua minggu atau 16 hari. Masak air garam dan daun pandan hingga betul-betul mendidih dan sejukkan.
Basuh bersih telur IKLAN 2. Mula-mula masak air panas sehingga mendidih dan masukkan garam bagi rasa betul-betul masin. Kacau sekali-sekala hingga garam menjadi larut.
Tak perlu simpan dalam peti ais boleh letak di luar saja. Seterusnya gaul telur tadi dengan garam halus hingga rata. Tak perlu simpan dalam peti ais boleh letak di luar saja.
Masak air garam dan daun pandan hingga betul betul mendidih dan sejukkan pastikan betul betul sejuk Masukkan telur itik ke dalam bekas dan tuangkan air garam yang dimasak Tutup kemas-kemas dan jeruk lebih kurang 2minggu 14-15hari Setelah 2 minggu boleh try rebus dulu. Ambil sebiji rebus telur tu dan cuba lihat hasilnya. Sukatan air tu biar sama paras dengan garam.
4Letak dekat luar je tak perlu simpan dalam peti ais. CARA BUAT TELUR MASIN GUNA TELUR. Lagi satu kalau beli yang dah siap pun boleh tahan mahal juga harganya.
1Rendam dengan cuka selama 2 minit. Cara membuatnya senang saja 1. Kalau kita buat masakan yang berkuahkita pecahkan buh ja dalam periuk tu.
Basuh bersih telur IKLAN 2. Ramai tak tahu guna telur ayam pun boleh juga rupanya. Kacau sekali-sekala hingga garam menjadi larut.
Nak rebus boleh nak buat masak lemak boleh nak buat masak pedas pun boleh. Cara membuatnya senang saja 1. Tapi siapa sangka telur ayam juga boleh dijadikans sebagai telur masin.
Tapi pastikan jangan jemur terlalu lama sebab nanti isi ikan akan keras atau kecut.
Telur Masin Pickling Recipes Convenience Store Products Chutney
Resepi Ketam Goreng Telur Masin Mantap Jom Salin Resepi Ketam Ni Nampak Senang Tolong Share Banyak2 Like Fb Kami Ye Ayam Tandoori Resep Kari
Laba Telur Masin Labatelurmasin Twitter Food Desserts Homemade
Resepi Telur Itik Masak Lemak Cili Api Negeri Sembilan Resep Makanan Makanan Dan Minuman Makanan
No comments for "Cara Nak Buat Telur Itik Masin"
Post a Comment